Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Κουράστηκα να χάνω στο στοίχημα

«Κουράστηκα να χάνω» διάβασα να γράφει φίλος στο φόρουμ του BetGhetto αυτή τη βδομάδα, ο οποίος συνόδευσε τη φράση του με μεγάλες αλήθειες του στοιχήματος, που τον οδηγούν στο να εγκαταλείψει το χόμπι του. Η απογοήτευση μετά από σειρά μηνών ή ετών χαμένων χρημάτων στο στοίχημα είναι ένα συναίσθημα γνωστό για τους περισσότερους παίκτες του στοιχήματος, τη στιγμή που στην πλειοψηφία τους συνεχώς κάνουν νέες καταθέσεις χρημάτων. Λίγοι όμως είναι εκείνοι που χαμηλώνουν τα πονταρίσματά τους κι ακόμα λιγότεροι όσοι τελικά οδηγούνται στην εγκατάλειψη του στοιχήματος. Θέλει μεγάλο κουράγιο να αποδεχτεί κανείς την κακή του επίδοση κι ακόμα μεγαλύτερο για να το κοινοποιήσει σε φίλους και γνωστούς με τον πιο προφανή τρόπο, να σταματήσει δηλαδή να παίζει στοίχημα.

Ο Σταύρος δε ζήτησε κάποια μορφή βοήθειας με αυτή του τη δημοσίευση, απλά μοιράστηκε την απογοήτευσή του από το στοίχημα. Παρόλα αυτά αρκετοί φίλοι απάντησαν στα λεγόμενά του δίνοντας κάποιες γενικές συμβουλές. Έτσι κάποιοι τον προέτρεψαν να αποφύγει να στοιχηματίσει για κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα, μέχρι να βρει τη σωστή ψυχολογία για να συνεχίσει την προσπάθεια. Η αποχή πράγματι είναι μια πολύ καλή και άμεση λύση όταν απογοητευόμαστε από τα αποτελέσματά μας στο στοίχημα. Όταν τα προγνωστικά μας δεν επαληθεύονται και τα συστήματά μας δεν αποδίδουν καλά για συνεχόμενες μέρες, είναι λογικό να απελπιζόμαστε και να σκεφτόμαστε να αλλάξουμε τακτικές και στρατηγικές. Όμως είναι ακόμα μεγαλύτερη η απογοήτευση όταν κοιτάζουμε πίσω και βλέπουμε για πολλούς μήνες ή χρόνια να χάνουμε χρήματα αργά και σταθερά. Παρόλα αυτά ποτέ δεν είναι αργά να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να πούμε, μέχρι εδώ, δεν χαρίζω άλλα χρήματα – όπως χαρακτηριστικά έγραψε στο BetGhetto. Και η αλήθεια αυτή είναι, ότι στην πραγματικότητα οι περισσότεροι παίκτες χαρίζουν τα χρήματά τους στους bookmakers και στους αντιπάλους παίκτες στα ανταλλακτήρια στοιχημάτων.

Μια ακόμα πολύ χρήσιμη συμβουλή ήταν να χαμηλώσει στο ελάχιστο τα πονταρίσματά του. Η αλήθεια είναι ότι όταν ένας παίκτης έχει συνηθίσει σε έναν τρόπο ζωής στον οποίο περιλαμβάνεται το στοίχημα σχεδόν σε καθημερινή βάση, είναι πάρα πολύ δύσκολο να καταφέρει να το κόψει μαχαίρι. Ελαχιστοποιώντας τις ζημίες του καταφέρνει να περιορίσει την επιρροή που έχουν τα άσχημα αποτελέσματα στην ψυχολογία του. Αν και ενδεχομένως να μην καταφέρει να απαγκιστρωθεί από το στοίχημα, τουλάχιστον δε θα του κοστίζει τόσο ακριβά το χόμπι του.

Πάνω στο γεγονός ότι το στοίχημα για το 95% των παικτών αποτελεί όντως ένα χόμπι, ένας γνωστός στο διαδίκτυο παίκτης και φίλος, ο Rokavlon, υποστήριξε πως δε θα έπρεπε να επιτρέψει στο χόμπι του να τον επηρεάσει τόσο. Όπως άλλοι ξοδεύουν χρήματα σε άλλα χόμπι και συνήθειες, έτσι θα έπρεπε να αντιμετωπίζει κι ο κάθε άνθρωπος το στοίχημα. Εν μέρει συμφωνώ, όμως παρόλα αυτά το στοίχημα και γενικά ο τζόγος είναι από τις ελάχιστες εκείνες συνήθειες ή χόμπι που πρώτον υπάρχει η ελπίδα του κέρδους και της ανταμοιβής και δεύτερον κάποιοι έχουν καταφέρει να μετατρέψουν το χόμπι τους σε δουλειά με εντυπωσιακές μερικές φορές οικονομικές απολαβές.

Εάν δηλαδή για παράδειγμα ασχολιόμουν με το ψάρεμα και δεν κατάφερνα να γίνω μεγάλος ψαράς, λογικά δε θα με επηρέαζε τόσο πολύ το γεγονός αυτό, παρόλο που θα μάθαινα για άλλους διάσημους ειδικούς του ψαρέματος. Όμως όταν προβάλλονται στον κόσμο άτομα που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουν πετύχει κάτι στον τζόγο, αυτομάτως γεννιέται ο ανταγωνισμός και ο φθόνος. Να μην παραλειφθεί ακόμα και η εξάπλωση του τζόγου σε όλες τις κοινωνικές ομάδες και η δημοτικότητα του χόμπι αυτού, σε σχέση με άλλα όπως το προαναφερθέν ψάρεμα. Αν το καλοσκεφτούμε βέβαια, το στοίχημα κι ο τζόγος (π.χ. πόκερ) δε διαφέρει και τόσο από το ψάρεμα, αφού πάλι γίνεται αναζήτηση της καλύτερης… ψαριάς.

Η δικιά μου άποψη είναι λίγο πολύ γνωστή από όλα τα άρθρα, Ελληνικά ή ξένα, που έχω γράψει κατά καιρούς. Εάν παίζουμε στοίχημα αυστηρά και μόνο για χόμπι και προπάντων μας ευχαριστεί πνευματικά να ρισκάρουμε χρήματα, θα έλεγα όντως να στοιχηματίζουμε όσο γίνεται λιγότερα χρήματα, τα οποία όταν χάνονται δε θα επηρεάζουν τον τρόπο ζωής μας και τις σχέσεις με το οικογενειακό μας περιβάλλον. Εάν όμως παίζουμε στοίχημα με μοναδικό σκοπό το μακροχρόνιο κέρδος, τότε η απάντηση βρίσκεται στην αποχή με ταυτόχρονο διάβασμα και μελέτη πολλών χρήσιμων βιβλίων αλλά και πληροφοριών που μπορεί να βρει ο καθένας ελεύθερα online. Στην πορεία θα ανακαλύψουμε εάν έχουμε και την απαραίτητη πειθαρχία, επαγγελματισμό και σοβαρότητα που είναι αναγκαία να χαρακτηρίζουν τη μέθοδό μας.

πηγή : stoiximaonline.com

alt

Δεν υπάρχουν σχόλια: