Πέμπτη, 20 Μαΐου 2010

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΟΙ A.Ρ..ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

Το μονο που λενε τα καναλια ειναι ποσο φοροδιαφευγουν οι φαρμακοποιοι και να ανοιξει το "κλειστο" τους επαγγελμα για να εξοικονομησει το κρατος 4 δις (πως αραγε) ? Για τα παρακατω ΤΣΙΜΟΥΔΙΑ

1) Στις 30/4 οι αρμοδιοι υπουργοι αποφασισαν ξαφνικα οτι τα ακριβα φαρμακα δεν θα τα δινουν τα φαρμακεια αλλα τα νοσοκομεια. Η αποφαση ισχυει απο την επομενη της δημοσιευσεως στην εφημεριδα της Κυβερνησεως. Και αντε τωρα ο καρκινοπαθης να ανακαλυψει ποτε θα δημοσιευτει στην εφημεριδα η αποφαση.

2) Στις 11/5 ψηφιζεται ξαφνικα και χωρις προειδοποιηση νομος που τιμωρει αυστηροτατα οποιον φαρμακοποιο δωσει δανεικα φαρμακα, καθε συνταγη ανω των 150 ευρω (τριχες ποσο δηλαδη) να τρεχει ο ασφαλισμενος να την θεωρει στον ελεγκτη πριν παει στο φαρμακειο, και οι γιατροι να αναγραφουν το ΑΜΚΑ τους στην συνταγη αλλοιως η συνταγη δεν πληρωνεται. Η αποφαση ισχυει απο 11/5 παρολο που οι συλλογοι της χωρας ελαβαν επισημο εγγραφο χθες 19/5.

3) Ετσι ξαφνικα και αοριστα απο 23/5 θα πουλαμε φαρμακα με τις νεες μειωμενες τιμες που βγηκαν στις 2/5, παρολο που ολο το στοκ το εχουμε αγορασει 25% ακριβοτερα.

Και ο Πανελληνιος Συλλογος εστειλε επιστολη στα ΜΜΕ που θα διαβασετε τωρα και θα λυθειτε στο γελιο. Σιγα να μην την προβαλλουν στα κωλοκαναλα τους.

ΠΡΟΣ ΜΜΕ
Οι φαρμακοποιοί όλης της Χώρας, τον τελευταίο καιρό, βιώνουν μία αλλοπρόσαλλη πολιτική στον χώρο του φαρμάκου, προσπαθώντας να ερμηνεύσουν πρόχειρα διατάγματα και να εφαρμόσουν ανεφάρμοστους νόμους.

· Στις 11-5-2010 δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως νόμος που αφορά, υποχρεωτική θεώρηση σε όσες συνταγές ξεπερνούν τα 150 ευρώ, χωρίς προηγουμένως να έχουν ενημερωθεί όλοι οι παράγοντες εφαρμογής του νόμου. Έτσι σήμερα 19-5-2010 , οχτώ μέρες μετά την δημοσιοποίηση του νόμου, κανένα Ασφαλιστικό ταμείο δεν γνωρίζει την ύπαρξη του νόμου, και ως εκ τούτου αρνούνται να θεωρήσουν τις συνταγές των ασφαλισμένων. Ούτε το ΙΚΑ , ούτε ο ΟΠΑΔ , ούτε ο ΟΑΕΕ, ούτε ο Οίκος Ναύτη, έχουν δημιουργήσει γραφεία θεώρησης και ο κόσμος συσσωρεύεται στα ασφαλιστικά ταμεία δημιουργώντας ουρές, χωρίς να μπορεί να θεωρήσει τις συνταγές του. Οι συνταγές επιστρέφονται στα φαρμακεία αθεώρητες και οι φαρμακοποιοί τις εκτελούν υποχρεωτικά, συναισθανόμενοι το βάρος της ευθύνης τους απέναντι στους ασφαλισμένους, αρνούμενοι να τους αφήσουν χωρίς φάρμακα.

· Στον ίδιο νόμο ορίζεται η υποχρεωτική αναγραφή του ΑΜΚΑ των ιατρών. Οι γιατροί όμως , αρνούνται να γράψουν το ΑΜΚΑ τους, θεωρώντας το προσωπικό δεδομένο. Στις εκκλήσεις των φαρμακοποιών να τους δοθεί το ΑΜΚΑ, ώστε να το γράψουν στην συνταγή όπως ορίζει ο νόμος, οι γιατροί όχι μόνο αδιαφορούν, αλλά αρνούνται κάθε συζήτηση εφαρμογής της παραγράφου αυτού του νόμου. Με αυτό τον τρόπο καμία συνταγή πλέον δεν μπορεί να εκτελεστεί στα φαρμακεία, αφού η πλειονότητα των γιατρών δεν αναγράφει στην συνταγή το ΑΜΚΑ τους.

· Το βράδυ της 18ης-5-2010 ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εργασίας, εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με την επισήμανση «εξαιρετικώς επείγον» και με θέμα την απαγόρευση της συνταγογράφησης από τα Ασφαλιστικά ταμεία, από 20-5-2010 των φαρμάκων για τα οποία δεν απαιτείται ιατρική συνταγή (Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ). Πώς είναι δυνατόν μέσα σε μία μέρα , δηλαδή σήμερα 19-5-2010, να ενημερωθούν τα 12.000 φαρμακεία σε όλη την Ελλάδα, όλοι οι συνταγογράφοντες ιατροί των ασφαλιστικών ταμείων και τα ίδια τα ασφαλιστικά ταμεία όταν νόμος που υπάρχει από τις 11-5-2010 δεν έχει γνωστοποιηθεί σε κανένα γιατρό, σε κανένα φαρμακοποιό και σε κανένα ασφαλιστικό ταμείο.

· Απίστευτη ταλαιπωρία έχει προκαλέσει στους ασφαλισμένους αλλά και στους φαρμακοποιούς η νέα νομοθεσία για τα φάρμακα υψηλού κόστους. Οι πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις (καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένοι κ.λ.π.) ψάχνουν να βρούν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο τα φάρμακα αυτά, τα οποία τις περισσότερες φορές δεν υπάρχουν. Και όταν τελικά κάποιο νοσοκομείο αναγράφει – σπανίως – στην συνταγή ότι «στερείται» και ο ασφαλισμένος απευθυνθεί στο φαρμακείο για το πάρει , ο φαρμακοποιός ανακαλύπτει ότι οι εταιρείες που έχουν τα φάρμακα αυτά, για να τους διαθέσει θα πρέπει ή να τα προπληρώσει σε τράπεζα της αρεσκείας της (ενώ στα νοσοκομεία τα δίνουν με τρία και τέσσερα χρόνια πίστωση) ή να τα αγοράσει με παλιές πολύ μεγαλύτερες τιμές από φαρμακαποθήκες που θα τους υποδείξουν οι εταιρείες, πράγμα το οποίο είναι παράνομο, εφόσον από 1-5-2010 ισχύει νέο καθεστώς για τα φάρμακα αυτά.

Ζητήσαμε επανειλημμένα από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να διευθετηθούν όλα τα ανωτέρω προβλήματα δίδοντας την αναγκαία πίστωση χρόνου, ώστε να ενημερωθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς για τους νέους νόμους και αποφάσεις, αλλά μέχρι σήμερα όπως φαίνεται κανείς δεν έχει λάβει σοβαρά υπόψη του το μέγεθος των προβλημάτων. Κανείς δεν ενδιαφέρεται για τους ασφαλισμένους, κανείς δεν ενδιαφέρεται για τους φαρμακοποιούς , κανείς δεν ενδιαφέρεται για την σωστή φαρμακευτική περίθαλψη.
Οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αττικής και Πειραιά είναι υποχρεωμένοι, να καταγγείλουν την πολιτική που ακολουθείται, την όλη προχειρότητα με την οποία την εφαρμόζουν, και η οποία οδηγεί σε απίστευτα αδιέξοδα. Την όλη αδιαφορία η οποία μας αναγκάζει να εφαρμόσουμε αυτούς τους νόμους και διατάξεις με αποτέλεσμα κανείς σχεδόν ασφαλισμένος να μπορεί να πάρει τα φάρμακα του. Αν σε αυτό αποσκοπούν οι διοικούντες το Υπουργείο Εργασίας και η Κυβέρνηση ας το παραδεχθούν δημόσια, και ας αφήσουν τα κόλπα και τα μεγάλα λόγια στα ΜΜΕ.
Γεμίσαμε από μεγαλεπήβολα σχέδια αλλά στερέψαμε από σωστές αποφάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: