Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

US Open 2010

Από τις 30 Αυγούστου ως τις 12 Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ πραγματοποιείται το ανοικτό πρωτάθλημα τένις. Το τελευταίο Grand Slam της σεζόν βρίσκεται προ των πυλών και ολόκληρη η τενιστική κοινότητα, περιμένει με ανυπομονησία τις επικές μονομαχίες που θα παρακολουθήσουμε στα γήπεδα του USTA Billie Jean King National Tennis Center στη Νέα Υόρκη.

Το τελευταίο Grand Slam της χρονιάς είναι προ των πυλών και από τις 30 Αυγούστου και για δύο εβδομάδες αναμένεται να καθηλώσει όλους τους φίλους του Τένις ίσως στο ποιο αμφίρροπο event της σεζόν. Με τον περσινό υπερασπιστή του τίτλου Χουάν Μαρτίν Ντελ Πότρο να μην είναι σε θέση να συμμετάσχει αφού βρίσκεται ακόμα σε κατάσταση αποθεραπείας, είναι σίγουρο πως θα έχουμε διαφορετικό νικητή φέτος.

Grand Slamming

Ο Φέντερερ με τις εμφανίσεις του στο Toronto και τον τίτλο στο Cincinati δείχνει πως έχει βρει τον καλό του εαυτό και είναι χωρίς αμφιβολία το μεγάλο φαβορί. Ο 63 τίτλος της καριέρας του αλλά και το καλο τένις που απέδωσε αυτές τις δύο εβδομάδες στην Αμερική αναμένεται να του δώσουν όθηση στο US Open στο οποίο για άλλη μια φορά έχει ιδανική κλήρωση. Ο Ελβετός κληρώθηκε στο κάτω μέρος του ταμπλό και θα αντιμετωπίσει πιθανότατα στον προημιτελικό τον Ρόμπιν Σόντερλινγκ ενώ στον ημιτελικό έναν εκ των Ρόντικ, Τζόκοβιτς και Νταβιντένκο.

Πολύ ποιο προβληματισμένος θα πρέπει να αισθάνεται ο Ράφαελ Ναδάλ ο οποίος αν και θέλει τον τίτλο του US Open όσο τίποτα άλλο, αφού είναι το μοναδικό Grand Slam που λείπει από την τροπαιοθήκη του, οι εμφανίσεις του μέχρι στιγμής στην Αμερική δεν έπεισαν και σε καμία περίπτωση δεν είναι το φαβορί από την στιγμή μάλιστα που καλείται να ξεπεράσει μεγάλα εμπόδια μέχρι τα τελικά αντιμετωπίζοντας έναν εκ των επικίνδυνων Κολσράιμπερ και Σιμόν στους "32" και πιθανότατα τον σούπερ φορμαρισμένο Ναλμπαντιάν στον προημιτελικό πριν το μεγάλο ραντεβού με τον Άντι Μάρει για μια θέση στον μεγάλο τελικό.

Την παράσταση όμως αυτές τις δύο εβδομάδες και ιδικά στο Rogers Cup, δεν έκλεψε άλλος από τον Άντι Μάρει ο οποίος έδειξε μεγάλο πάθος και σε εξαιρετική κατάσταση υπερασπίζοντας με τον καλύτερο τρόπο τον τίτλο που είχε κατακτήσει και το 2009. Οι νίκες απέναντι στους Ναδάλ και Φέντερερ σίγουρα έχουν ανεβάσει την αυτοπεποίθηση του Σκοτσέζου ο οποίος επιζητά απεγνωσμένα το πρώτο Grand Slam της καριέρα του αφού τον Ιανουάριο δεν τα κατάφερε στον τελικό του Αustralian Open απέναντι στον Φέντερερ και ίσως τώρα οι συγκυρίες δείχνουν ακόμα καλύτερες. Παρόλα αυτά ο Μάρει δεν έχει εύκολο έργο αφού για να καταφέρει να συναντήσει τον Ναδάλ στα ημιτελικά, θα πρέπει να ξεπεράσει τα εμπόδια σπουδαίων τενιστών όπως του Στάνισλας Βαβρίνκα στον 3ο γύρο, του Σαμ Κέρει ή του Νίκολας Αλμάγκρο στους "16" και του Τόμας Μπέρντιχ στα προημιτελικά.

Slam Shockers

Πολλοί είναι οι τενίστες όμως που μπορούν να σπάσουν αυτήν την τριάδα την στιγμή που κανείς από τους μεγάλους δεν είναι το ακλόνητο φαβορί για τον τίτλο.

Ο Άντι Ρόντικ δείχνει πως επιστρέφει στις καλές εμφανίσεις μετά από μια πολύ καλή πορεία στο Cincinati μέχρι τον ημιτελικό και όσο σερβίρει τόσο αποτελεσματικά έχει μεγάλη τύχη να φτάσει μέχρι τα προημιτελικά όμως η κλήρωση δεν του έκανε το χατίρι αφού για να φτάσει στους “8" θα πρέπει πρώτα να ξεπεράσει τους Τιπσάρεβιτς, Μόνφιλς και ένα εκ των Νταβιντένκο,Γκασκέ και σίγουρα τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για τον Αμερικάνο.

Η ανοδική πορεία του Μάρκου Παγδατή το τελευταίο διάστημα μόνο τυχαία δεν είναι αφού είναι γνωστές οι δυνατότητες και το επίπεδο του Κύπριου τενίστα και αν δεν ήταν τόσο άτυχος με τους πολλούς τραυματισμούς θα βρίσκονταν σίγουρα στην πρώτη 10άδα. Όσο αναφορά την κλήρωση, ο Κύπριος Νο16 του ταμπλό θα ξεκινήσει στον 1ο γύρο με τον Αρνό Κλεμόν ενώ στο 2ο γύρο θα αντιμετωπίσει τον νικητή της αναμέτρησης Τζινέπρι-Σουάνκ. Στον 3ο γύρο ο Μάρκος θα τεθεί αντιμέτωπος με το Νο19 του ταμπλό και ιδιαίτερα φορμαρισμένο, Μάρντι Φις ενώ εάν όλα πάνε καλά θα συναντήσει τον ασταθέστατο φέτος Νόβακ Τζόκοβιτς στη φάση των "16".

Η μεγάλη έκπληξη του καλοκαιριού όμως εκτός από τον Μάρντι Φις, δεν είναι άλλη από την επιστροφή του Νταβίντ Ναλμπαντιάν στην αγωνιστική δράση βάζοντας μέσα σε δύο μήνες πλώρη για το top10 όπου και φυσικά ανήκει. Από τις 9 Ιουλίου μέχρι σήμερα ο Αργεντινός μετράει 13 νίκες σε 15 παιχνίδια που έχει δώσει, κατακτώντας τον τίτλο στην Washington και συντελώντας τα μέγιστα για την εθνική Αργεντινής στο Davis Cup, αφού με τις δύο νίκες του απέναντι σε Νταβιντένκο και Γιούσνι πήρε την πρόκριση μόνος του μέσα στην Μόσχα. Δύσκολο θεωρείται το πρόγραμμα του Ναλμπαντιάν έχοντας να αντιμετωπίσει τον εκτός φόρμας Βερντάσκο και ένα εκ των Γκίλμπις και Φερέρ, προτού βρεθεί στον προημιτελικό απέναντι στον Ναδάλ.

Από τους υπόλοιπους ο Νόβακ Τζόκοβιτς με την πορεία του και τις εμφανίσεις του το 2010 δεν δικαιολογεί την Νο.3 της κατάταξης που κατέχει, ενώ παράλληλα ο Μπέρντιχ μετά από τον ημιτελικό στο Roland Garros και τον τελικό στο Wimbledon δεν δείχνει πως μπορεί να κάνει ανάλογη πορεία με πιθανότατο σενάριο να φτάσει μέχρι τον προημιτελικό. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τον Ρόμπιν Σόντερλινγκ που από την στιγμή που αναμένεται να αντιμετωπίσει τον Ρότζερ Φέντερερ στους "8" τα όνειρα του θα πρέπει να περιορίζονται.

Final Verdict

Το γεγονός ότι ο Χουάν Μαρτίν Ντελ Πότρο δεν είναι σε θέση να υπερασπιστεί τον περσινό τίτλο του, κάνει αυτόματα τον Ρότζερ Φέντερερ το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του 6ου US Open τίτλου στην καριέρα του αφού η καλή κλήρωση αλλά και η πρόσφατη φόρμα του δείχνει πως δύσκολα θα απουσιάζει από τον μεγάλο τελικό. Φυσικά ο μεγάλος πονοκέφαλος του Ελβετού είναι ο φορμαρισμένος Άντι Μάρει και δεν είναι καθόλου απίθανο αν έχουμε μια επανάληψη του τελικού του Australian Open. Αν πάντως υπάρξει πρόσωπο έκπληξη στην Νέα Υόρκη, αυτό πιθανότατα θα είναι είτε ο Νταβίντ Ναλμπαντιάν είτε ο Μάρκος Παγδατής, τόσο απλά!

ΣΗΜ : Το μεγαλύτερο μέρος του άρθρου το βρηκα στο betarades.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: